Friday, 16 May 2014

JAMBATAN VS FERI RUSAK

(sumber : mysarawak / 4 mei 2014)

SADONG JAYA : Jambatan Batang Sadong yang bakal mengubah landskap pembangunan dan ekonomi rakyat di kawasan luar bandar kini mencapai 40 peratus siap. Menteri di Jabatan Perdana Menteri Nancy Shukri berkata, projek pembinaan jambatan itu berjalan lancar dan dijangka siap mengikut jadual. “Saya gembira melihat perkembangan terkini Jambatan Batang Sadong yang sudah mencapai 40 peratus siap dan dijangka siap sepenuhnya mengikut tempoh yang ditetapkan,” katanya menerusi sistem pesanan ringkas (SMS). Artikel penuh DI SINI 

GB : Namun pada yang sama, dalam meniti penantian selesainya pembinaan jambatan tersebut, berbagai keluhan daripada masyarakat terutamanya pengguna feri yang merupakan pengangkutan utama untuk ke seberang samada dari Sadong Jaya ke Sebuyau, Simunjan mahupun sebaliknya.

Ini kerana seringkalinya berlaku "mungkin kerosakan" yang berlaku pada feri tersebut hingga menjejaskan perkhidmatannya. Dua buah feri yang disediakan dengan kadar tambang RM1.00 untuk sebuah kenderaan jenis kereta sudah menjadi rutin permasalahan apabila perkhidmatannya menggunakan sebuah feri sahaja. Pelbagai lapisan rakyat samada penjawat awam, masyarakat berulang alik ke suatu tempat terpaksa menempuh berjam-jam untuk ke seberang. 

Apa yang menjadi keluhan ialah tiadanya pemberitahuan kepada awam tentang apabila sesuatu kerosakan yang TIBA-TIBA terjadi dan tiadanya pengawasan lalulintas apabila berlaku deretan kenderaan yang bersusun untuk masuk ke feri sehingga menyebabkan hilang timbang rasa antara pengguna kenderaan tersebut.


GB : banyak perkara boleh di atasi dengan baik. Mau tak mau sahaja

No comments:

Post a Comment